Een lichaam vol wijsheid

door Dianne Hachmang

Buikpijn, hoofdpijn, migraine. Dat is zo’n beetje de volgorde van lichamelijke klachten die ik als signaal krijg wanneer ik niet goed naar mijn gevoel luister, of mijn grenzen over ga. De last die ik er van heb wordt steeds groter, en geeft aan dat het dringend wordt om even stil te staan en te luisteren. De migraine is in mijn geval de fullstop. Tot hier, en niet verder! Dan forceert mijn lichaam mij tot een paar dagen rust. In die dagen kan ik reflecteren (nadat het ergste over is…) en zie ik wel waar ik de mist in ben gegaan. 

Ik heb al heel lang geen migraine meer gehad. Ik kan me de laatste keer niet herinneren, dus dat is een goed teken. Ik ben daar blij mee, het betekent dat ik beter naar mijn gevoel en lichaam ben gaan luisteren dan jaren geleden.

“Maar ik vind ook dat we onze ogen niet kunnen sluiten voor het energetische aspect.

Heb jij weleens klachten die eigenlijk geen medische oorzaak hebben? Wat is jouw ‘zwakke plek’? Zo noemde mijn vader dat vroeger. Door hem leerde ik ook dat zulke klachten konen ontstaan doordat je te druk was, of iets spannends ging ondernemen. Bij de een slaat het op zijn maag, de ander krijgt spit, weer iemand anders krijgt kramp in haar benen. Ons lichaam heeft ontelbaar veel manieren om ons te laten weten wat goed voor ons is, en wat niet. 

Ook klachten die wel medisch verklaard kunnen worden houden sterk verband met jouw energetische balans. Je gedachten hebben ook bijzonder grote invloed op je gezondheid. Laat ik voorop stellen dat ik vind dat je bij klachten altijd bij de huisarts langs moet gaan. Maar ik vind ook dat we onze ogen niet kunnen sluiten voor het energetische aspect, en de manier waarop je in het leven staat. 

Ik wil je de komende periode aan de hand van chakra’s inzicht geven in verschillende lichamelijke klachten, die veroorzaakt kunnen worden doordat er een blokkade zit, of juist overactiviteit is.

Chakra, say whut?

Ik realiseer me dat deze term niet voor iedereen even gewoontjes is. Deze term komt van  waaaay back uit de Indiase cultuur. Het uitgangspunt hierbij is dat we niet zomaar een functionerend lichaam zijn, maar allerlei energiecentra (wieltjes) in/om ons heen hebben die ons voorzien van de levenskracht die we nodig hebben, die bijdraagt aan het verbinden en uitwisselen met onze omgeving. Ik heb heel eerlijk gezegd geen idee hoeveel chakra’s we nu precies hebben, er zijn in elk geval 7 hoofdchakra’s, en ik weet dat wij ze in onze handen hebben.

 

Basisrechten

Voor mij zijn deze zeven chakra’s een heel fijne visie op ons energielichaam. Ieder chakra vertegenwoordigt een bepaald basisrecht. Dit geeft je al een beetje een beeld over wat voor energie het gaat, en misschien kun je intuitief al aanvoelen in welke chakra’s bij jou aandacht verdienen.

  • Het eerste chakra, je basischakra, wortelchakra staat voor het recht om te zijn.
  • Het tweede chakra, je sacraalchakra staat voor het recht om te voelen, en plezier te maken
  • Het derde chakra, je zonnevlechtchakra staat voor het recht om te handelen.
  • Het viede chakra, je hartchakra, staat voor het recht om te beminnen en bemind te worden.
  • Het vijfde chakra, je keelchakra, staat voor het recht om de waarheid te spreken en te horen krijgen.
  • Het zesde chakra, je derde-oogchakra, staat voor het recht om te zien
  • Het zevende chakra, je kruinchakra, staat voor het recht om te weten en te leren.

Aan de slag

Leuk zo’n blog lezen, maar wat doe je er eigenlijk mee? Ik weet wel dat je informatie opslaat, en ik geloof ook dat het weer tot je komt als het belangrijk voor je is. Maar ik nodig je uit om 2 vragen voor jezelf te beantwoorden. Neem er even de tijd voor. Opschrijven kan waardevol zijn, zeker als je dat langere tijd doet in een journal bijvoorbeeld. Zo kun je altijd terugkijken hoe je op een bepaald moment in het leven stond, en welke groei jij al door hebt gemaakt.

  • Welke lichamelijke klachten ervaar jij (regelmatig)? En, als je contact maakt met je lichaam, wat zouden deze klachten aan jou willen vertellen? Waartoe nodigt het je uit?
  • Als je kijkt naar de basisrechten van de zeven hoofdchakra’s. Naar welke gaat jouw aandacht uit? Welk basisrecht triggert jou? Waarvan stokt je ademhaling even, of gaat je aandacht terug naar een moment in je jeugd (of recent) waardoor je voelt: ik kan dit recht nog niet tot in mijn diepste voelen als mijn eigen recht.
Ik ben heel benieuwd welke inzichten dit jou opgeleverd heeft, ik hoor graag van je!

Fysieke klachten tweede chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 2 – ONBALANS IN JE TWEEDE CHAKRA door Dianne Hachmang Wanneer je tweede chakra in balans is dan ben je goed in contact met je gevoel, kan je goed uitdrukken wat je voelt en weet je wat je daar mee wilt. Je verliest jezelf niet in je emoties en

Read More »

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren?

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren? door Dianne Hachmang “Maar mag ik hier dan wel op krassen?” hoor ik hem zeggen. Hij kijkt op van de kleurplaat die op tafel voor hem ligt. Met zijn grote bruine ogen wacht hij op antwoord. Het beeld ontroert me, en het raakt iets in

Read More »

Fysieke klachten eerste chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 1 – ONBALANS IN JE EERSTE CHAKRA door Dianne Hachmang In je wortelchakra vind je je basis. Die basis bestaat uit een goede gronding, contact met de aarde, en een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Wanneer dit chakra in balans is manifesteer je makkelijk, en weet je een goede

Read More »
Scroll naar top

Bedankt voor je interesse!

Gelukt!

Je ontvangt een mail met een link naar je cadeautje, én vanaf nu ontvang je iedere week mijn Letter to Inspire. Uitschrijven kan ieder moment onderaan de Letter. Liefs x

Het is mijn missie jou te helpen in kracht en vertrouwen te ZIJN. Ik wens dat deze meditatie daarin kan bijdragen.