Fysieke klachten en je chakra's

DEEL 1 – ONBALANS IN JE EERSTE CHAKRA

door Dianne Hachmang

In je wortelchakra vind je je basis. Die basis bestaat uit een goede gronding, contact met de aarde, en een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Wanneer dit chakra in balans is manifesteer je makkelijk, en weet je een goede balans te vinden tussen geven en ontvangen. Je beschikt over de kracht en het doorzettingsvermogen om te bereiken wat jij wil.

Het is niet vanzelfsprekend dat jouw chakra’s in balans zijn. Hoe de energie door ons lijf stroomt wordt gevormd door je leven, hoe je geleerd hebt met bepaalde gebeurtenissen om te gaan. Traumatische ervaringen kunnen er voor zorgen dat er blokkades optreden.

Je bewust worden van onbalans is de eerste stap naar balans. Het lichaam kan jou hier veel over vertellen.

“Vertrouw op datgene wat jou te binnen schiet en kijk hoe je aan die behoefte kan voldoen.

Fysieke klachten die kunnen horen bij onbalans in het eerste chakra zijn

 • Een hoge of juist lage bloeddruk
 • Depressie
 • Bloedarmoede
 • Eetstoornissen
 • Constipatie
 • Overgewicht
 • Vaak ziek, lage weerstand

Hoe zijn deze klachten nu gerelateerd aan dit chakra?

Als je kijkt naar eetstoornissen, constipatie en overgewicht hebben die allen een relatie met eten, een eerste levensbehoefte.

Waar de één juist zichzelf onthoudt van die eerste levensbehoefte, kan het zijn dat iemand met overgewicht juist op zoek is naar gronding door veel te eten. Constipatie (=verstopping) kan komen door een onvoldoende actief chakra, maar ook doordat je niet de juiste voeding en hoeveelheid vocht tot je neemt dat goed voor je is.

Het zit hem dus in het goed aanvoelen van jouw levensbehoefte: ‘wat is goed voor mij, en wanneer is het genoeg geweest’, balans. Maar ook jezelf gunnen om goed voor je aardse lichaam te zorgen.

Er kan uiteraard ook een andere reden zijn waarom iemand overgewicht heeft, of een eetstoornis ontwikkelt. 

 

 • Ik kan het niet genoeg herhalen, hoewel ik open sta voor een holistische kijk op het lichaam en fysieke klachten blijft het belangrijk om ook een arts te raadplegen als je klachten hebt. Samen kun je kijken naar de oorzaak en wat jou het beste kan helpen om de klacht te behandelen.

Wat kun je zelf doen om heling te brengen in dit gebied?

 • Jezelf opnieuw verbinden met je lichaam. Dit kan door bijvoorbeeld bewust aandacht te besteden aan de verzorging van jouw lichaam. Jezelf uitgebreid insmeren met een fijne lotion of olie, je voeten masseren of een voetenbadje nemen. Geef jezelf een massage cadeau, of een reiki-behandeling. Aanraking is goed om weer in contact te komen met je lichaam.
 • In beweging komen. Je kunt denken aan wandelen, hardlopen en dansen.
 • Yoga beoefenen. Hatha yoga, yin yoga of dru yoga bijvoorbeeld.

Wat kun je met een coach of therapeut doen om heling te brengen in dit gebied?

Samen met een coach of therapeut zou je kunnen kijken naar je relatie tot je moeder in je eerste levensjaren en wat je kunt doen om weer het recht opeisen om er te mogen zijn. 

Een coach of therapeut kan ook helpen in gesprek te gaan met je lichaam. Elk lichaamsdeel heeft jou veel te vertellen. Het kan prettig zijn om die dialoog samen met iemand anders aan te gaan in een veilige setting.

Aan de slag – verbinden en voelen.

Neem een moment rust, zorg dat je even niet gestoord wordt en maak contact met het gebied rond je eerste chakra, het gebied rondom je stuitje.

Contact maken met een deel van je lichaam kun je doen door er naar toe te ademen, dus visualiseren dat jouw inademing tot aan dat gebied reikt. Je kunt je ook voorstellen dat je innerlijk oog als het ware op dat gebied aanwezig is. Dus je kijkt naar het gebied van binnenuit.

Ontdek welke manier het meest vanzelf gaat, je hand er op leggen helpt ook om je bewustzijn daar meer naartoe te brengen.

En blijf dan een paar minuten met je aandacht bij die plek. Voel wat er gebeurt, in je lichaam, in je gedachten. Hoe is je ademhaling?

Je kunt dan ook de vraag aan jezelf stellen: wat heb je/ik nodig?

Vertrouw vervolgens op datgene wat jou te binnen schiet en kijk hoe je aan die behoefte kan voldoen. 

 

Fysieke klachten tweede chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 2 – ONBALANS IN JE TWEEDE CHAKRA door Dianne Hachmang Wanneer je tweede chakra in balans is dan ben je goed in contact met je gevoel, kan je goed uitdrukken wat je voelt en weet je wat je daar mee wilt. Je verliest jezelf niet in je emoties en

Read More »

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren?

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren? door Dianne Hachmang “Maar mag ik hier dan wel op krassen?” hoor ik hem zeggen. Hij kijkt op van de kleurplaat die op tafel voor hem ligt. Met zijn grote bruine ogen wacht hij op antwoord. Het beeld ontroert me, en het raakt iets in

Read More »

Fysieke klachten eerste chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 1 – ONBALANS IN JE EERSTE CHAKRA door Dianne Hachmang In je wortelchakra vind je je basis. Die basis bestaat uit een goede gronding, contact met de aarde, en een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Wanneer dit chakra in balans is manifesteer je makkelijk, en weet je een goede

Read More »
Scroll naar top

Bedankt voor je interesse!

Gelukt!

Je ontvangt een mail met een link naar je cadeautje, én vanaf nu ontvang je iedere week mijn Letter to Inspire. Uitschrijven kan ieder moment onderaan de Letter. Liefs x

Het is mijn missie jou te helpen in kracht en vertrouwen te ZIJN. Ik wens dat deze meditatie daarin kan bijdragen.