Ik doe het niet meer

door Dianne Hachmang

Ineens had ik het in de gaten. Dit heeft niets met het gedrag van mijn peuter te maken. Maar wel heel veel met hoe ik me voel. Ik kan niets hebben, wil even op mezelf zijn maar ik bereik het tegendeel. Zelfs bij een poosje kleien wordt mijn inbreng gevraagd. Mijn lieve peuter vraagt veel aandacht, en ik ben aanwezig en toch niet. Ik zit in gedachten, en voel me wat onbestendig. Dat gevoel, ik kon het niet helemaal plaatsen. Maar toen ik er even naar keek, werd duidelijk dat er een thema in mijn gedachten zat. Een thema dat een beetje pijn doet. Mijn kinderwens.

Ik doe het niet meer. Ik ga niet mijn gevoelens afzwakken, wegredeneren, onbelangrijk achten.

Een van mijn beste vriendinnen is zwanger, en ik vind het prachtig. Het neemt me ook even terug in de tijd, naar hoe het toen bij mij was.

In mijn schoonfamilie is een baby’tje geboren. Ik vind het prachtig als ik op kraambezoek ben. Het neemt me ook even terug in de tijd, naar hoe het toen bij mij was. Die kraamperiode was er niet zoals ik had gedacht. Twee keer liep het anders. Ik kan dus niet mee praten over de kraamzorg en dat soort dingen.

Onze oudste zoon vraagt vrij regelmatig of er nog een broertje of een zusje komt. Dat lijkt hem zo leuk. “Nee”, vertel ik iedere keer, “we zijn tevreden en gelukkig met jullie.”. Daar is geen derde kindje voor nodig. En toch zie ik dat beeld even voor me. Van die moeder op een bankje, ze at een ijsje met haar drie zoontjes. Ik zag haar tijdens mijn eerste zwangerschap, zo zou ik er bij zitten later, het zijn er nu twee.

Een collega bekijkt mijn lange ketting die op mijn buik rust. En vraagt of dat zo’n ketting is, met een belletje erin, je kent ze wel. Nee dat is het niet, dit zijn edelstenen. En ik zeg: nee, die tijd is voor ons geweest, dat is klaar.

Allemaal momenten, en deze komen steeds weer even langs in mijn gedachten. En ik kom tot de conclusie: ik weet dat het klaar is, en dat het goed is, maar er zit nog iets. Een stukje pijn, verdriet, gemis van wat niet was en wat niet meer gaat komen.

En zo kwamen ook deze ego-toppers voorbij: waar doe je zo moeilijk over. Je hebt toch twee geweldige kinderen? Ze zijn gezond, wat wil je nog meer? Oke, het liep allemaal anders, maar er zijn ouders die graag kinderen zouden willen maar niet kunnen krijgen. En wij mochten onze jongens gezond meenemen na weken in het ziekenhuis. Het kon ook anders aflopen, dus hey, twee is prima toch?

Ik doe het niet meer. Ik ga niet mijn gevoelens afzwakken, wegredeneren, onbelangrijk achten. Mijn gevoelens, mijn verlangen en gemis dat mag er zijn. Hoewel het niet meer rauw is, veel zachter en er echt wel acceptatie is, er vraagt iets om aandacht. Ik voel heel sterk dat ik een periode mag afsluiten met en ritueel, waarin ik aandacht mag geven aan de diepe dankbaarheid die ik voel. Maar ook aandacht ga geven aan het verdriet, het verlangen en gemis.

Een gevoel hoeft namelijk niet verlammend of ziekmakend te zijn om serieus te nemen. Dit gevoel wou gezien worden, gevoeld worden. En zo kwamen er precies de situaties op mijn pad (in korte tijd achter elkaar) waardoor het kwartje viel. Dankjewel universum <3

 

Fysieke klachten tweede chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 2 – ONBALANS IN JE TWEEDE CHAKRA door Dianne Hachmang Wanneer je tweede chakra in balans is dan ben je goed in contact met je gevoel, kan je goed uitdrukken wat je voelt en weet je wat je daar mee wilt. Je verliest jezelf niet in je emoties en

Read More »

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren?

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren? door Dianne Hachmang “Maar mag ik hier dan wel op krassen?” hoor ik hem zeggen. Hij kijkt op van de kleurplaat die op tafel voor hem ligt. Met zijn grote bruine ogen wacht hij op antwoord. Het beeld ontroert me, en het raakt iets in

Read More »

Fysieke klachten eerste chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 1 – ONBALANS IN JE EERSTE CHAKRA door Dianne Hachmang In je wortelchakra vind je je basis. Die basis bestaat uit een goede gronding, contact met de aarde, en een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Wanneer dit chakra in balans is manifesteer je makkelijk, en weet je een goede

Read More »
Scroll naar top

Bedankt voor je interesse!

Gelukt!

Je ontvangt een mail met een link naar je cadeautje, én vanaf nu ontvang je iedere week mijn Letter to Inspire. Uitschrijven kan ieder moment onderaan de Letter. Liefs x

Het is mijn missie jou te helpen in kracht en vertrouwen te ZIJN. Ik wens dat deze meditatie daarin kan bijdragen.