Van 3G naar 5G

door Dianne Hachmang

Vorige week plaatste ik naar aanleiding van mijn stories een poll. Daaruit bleek dat het niet voor iedereen even makkelijk is om je:


A. Bewust te worden van je gedachten en gevoelens
En vervolgens
B. Dit gevoel toe te staan en van daaruit weer terug de verbinding te maken met jezelf en vervolgens je omgeving.

Er gebeurt ook een hoop, intern, op het moment dat je je niet fijn voelt na een bepaald gesprek of gebeurtenis. Veel van wat er gebeurt is ook nog eens onbewust, op de automatische piloot. Het vraagt dus een moment van bewust contact maken met jezelf.

Misschien dat het 5G-model jou daarbij kan helpen. Hiermee knip je wat er bij je gebeurt in stukjes. Je kan het daarna ook nog gaan ‘uitpluizen en uitdagen’, zodat je meer over jezelf leert en kan kiezen wat je in de toekomst wil.

Okay, ik hoop dat ik je niet ben kwijtgeraakt onderweg. Ik neem je mee in het stappenplan.

“Als je jezelf er wel eens op betrapt dat je zegt of denkt dat iemand jou boos of verdrietig maakt, dan heb je waarschijnlijk een de eerste 3 G’s nog niet uit elkaar gehaald.

Maar er zitten nog wat stappen tussen: Gebeurtenis > Gedachten > Gevoel > Gedrag > Gevolgen.

1. Gebeurtenis – er gebeurt iets, laten we een voorbeeld uit mijn vorige blog nemen. Ik krijg een opmerking over een ketting die ik draag. Of het zo’n zwangerschapsketting is met een belletje. Je leest hier dat dit een van de vele gebeurtenissen is waardoor ik achter een onbewust verlangen kwam.

2. Gedachten – deze opmerking leverde gedachten op als: heb ik dan ook zo’n dikke buik dat je dit durft te vragen? Zou ik misschien toch weer zwanger zijn en het niet in de gaten hebben? Hoe zou ik dat vinden als het zo is? Wat moet ik zeggen? Ik zou best nog een keer zwanger willen zijn. Maar wat voelde ik me angstig in de eerste maanden na de geboorte van de kinderen. Wat was er veel verdriet en gemis.

3. Gevoel – ik voelde mijn hartslag iets versnellen en een kleur op mijn wangen komen. Mijn ademhaling werd minder diep naar mijn buik, het bleef meer rondom mijn keel en borst hangen. Op dat moment was ik mijn lichamelijke reactie gewaar maar kon ik het niet zozeer benoemen. Als ik er nu naar kijk komen woorden op als onzeker, verward, weemoedig.

4. Gedrag – ik antwoordde met een standaard reactie. Ik weet inmiddels dat als je jongste ongeveer 2 jaar is dat mensen vaker vragen stellen over je kinderwens. Ik zei dat die tijd voor ons geweest is, en dat het goed is zo.

5. Gevolgen – het gesprekje was eenvoudig afgerond, niets aan de hand. Wel bleven de gedachten en bijbehorende gevoelens nog bij me. Ik voelde daardoor tot de volgende dag onrust.

 

Nu dit opgesplitst is, is ook heel duidelijk dat het niet de situatie is waardoor ik mij onrustig voelde, maar de gedachten die ik er over had, die mij verschillende gevoelens opleverde.

Als je jezelf er wel eens op betrapt dat je zegt of denkt dat iemand jou boos of verdrietig maakt, dan heb je waarschijnlijk een de eerste 3 G’s nog niet uit elkaar gehaald.

Dit is dan ook een stukje waarin je ego vaak aan het werk is. Je kunt je ego zien als een deel van je persoonlijkheid dat je hebt gecreëerd om te overleven, wat ontstond om aan een gevoel van liefde en veiligheid te voldoen. Dat kan op ontelbaar uiteenlopende manieren. Je vind hieronder een paar voorbeelden van manieren waarop je (ego) misleidend kan handelen als je bij je gevoel probeert te komen. Soms lijkt het namelijk of je bij je gevoel bent, maar is dat de schijn-pijn. Er zit nog een laagje onder, we blijven ons hele leven laagjes dieper komen. Dat is ook het doel van onze ziel, dus dat is mooi 😉

1. Focus op de ander(en) of ‘de wereld’. In mijn voorbeeld dus het zinnetje ‘hoe durft hij dit te vragen’. Irritatie of boosheid over iets wat een ander doet zegt altijd iets over mijzelf. Het laat me zien wat ik bij mezelf niet (voldoende) heb ontwikkeld en wel zou willen (op onbewust niveau), of wat ik heb weggestopt: het mag er van mij niet zijn, maar het wil gezien worden dus krijg ik het gespiegeld in anderen.

2. Ik mag/wil/kan dit niet denken/vinden/voelen. Varianten van ontkenning en wegstoppen wat er is. Het is er, op zielsniveau is het welkom ook al voelt het in eerste instantie als een bedreiging.

3. Verleden en toekomst betrekken in het nu. In het verleden behaalde resultaten aanzien voor een garantie in de toekomst, vaak negatief, waarschuwend geformuleerd. Als… dan. Toen… dus. Let op! Deze resultaten uit het verleden zijn gekleurd, uitvergroot, vervormd. Het was destijds een interpretatie van, en hebt dit opgeslagen als een totaalpakket van gebeurtenis, gedachten en gevoelens.

Wat helpt je dan om bij je gevoel te komen? Hoe je dat doet is voor iedereen weer anders, je gaat in elk geval uit je hoofd, en naar je lichaam. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan wandelen, of je gaat eerst lekker sporten (naar je lijf), om vervolgens een moment rust te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van meditatie, om te voelen wat er allemaal bij je speelt. 

Zelf merk ik ook dat opruimen en huishouden heel goed werkt. Al ordenend ruimt niet alleen mijn huis op, maar ook de onrust in mijn hoofd. Muziek speelt daarbij ook een grote rol. Uitproberen dus! 

Door naar je gevoel te gaan, kan er weer verbinding met jezelf ontstaan. Je kunt dan heel goed voelen of je in die verbinding met jezelf wil blijven, of je voelt dat er ook weer ruimte ontstaat voor verbinding met je omgeving.

Soms voel je geen gelegenheid om bij je gevoel stil te staan. Dat is prima, als je met jezelf afspreekt om er op een later moment de tijd voor te nemen. Kom die afspraak dan ook zo snel mogelijk na…

Stuur me gerust een berichtje als je eens met iemand anders op deze manier wil kijken naar datgene waar je tegen aan loopt. In een vrijblijvende coachsessie kom je bij 5G 🙂

Fysieke klachten tweede chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 2 – ONBALANS IN JE TWEEDE CHAKRA door Dianne Hachmang Wanneer je tweede chakra in balans is dan ben je goed in contact met je gevoel, kan je goed uitdrukken wat je voelt en weet je wat je daar mee wilt. Je verliest jezelf niet in je emoties en

Read More »

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren?

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren? door Dianne Hachmang “Maar mag ik hier dan wel op krassen?” hoor ik hem zeggen. Hij kijkt op van de kleurplaat die op tafel voor hem ligt. Met zijn grote bruine ogen wacht hij op antwoord. Het beeld ontroert me, en het raakt iets in

Read More »

Fysieke klachten eerste chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 1 – ONBALANS IN JE EERSTE CHAKRA door Dianne Hachmang In je wortelchakra vind je je basis. Die basis bestaat uit een goede gronding, contact met de aarde, en een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Wanneer dit chakra in balans is manifesteer je makkelijk, en weet je een goede

Read More »
Scroll naar top

Bedankt voor je interesse!

Gelukt!

Je ontvangt een mail met een link naar je cadeautje, én vanaf nu ontvang je iedere week mijn Letter to Inspire. Uitschrijven kan ieder moment onderaan de Letter. Liefs x

Het is mijn missie jou te helpen in kracht en vertrouwen te ZIJN. Ik wens dat deze meditatie daarin kan bijdragen.