Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren?

door Dianne Hachmang

“Maar mag ik hier dan wel op krassen?” hoor ik hem zeggen. Hij kijkt op van de kleurplaat die op tafel voor hem ligt. Met zijn grote bruine ogen wacht hij op antwoord. Het beeld ontroert me, en het raakt iets in mij. Ik antwoord waarschijnlijk iets uitgebreider dan nodig voor hem, en terwijl ik spreek heb ik goed in de gaten dat ik het ook een beetje aan mezelf vertel.

 

“Lieverd, maak de kleurplaat precies zoals jij hem wil, dát is mooi! Het is leuk als je kan zien met hoeveel plezier het is gemaakt.” Hij sputtert nog tegen, want als hij het nu terug brengt naar de winkel en het mag toch niet? “Schatje, kunst wordt mooi als je er iets van de maker in herkent, niet omdat het gedaan is zoals het hoort. Kleur maar lekker joh!”.

“Je hart weet dat er van jou maar één is, en alles wat er uit jou komt uniek is. En wanneer dat met je hart gebeurt, is dat altijd een waardevolle toevoeging aan de wereld. Een verrijking.

Tweestrijd: hart vs ego

Die tweestrijd tussen doen wat ik leuk vindt, waar mijn hart een sprongetje van maakt, zoals mijn intuïtie me vertelt, en iets volgens een bepaalde norm naar behoren doen gaat als een rode draad door mijn leven.

Ik herken het dus wel dat mijn zoon het liefst tussen de lijntjes kleurt als hij van plan is een tekening terug te brengen naar de dierenwinkel. Hij ziet dat kindjes om hem heen dat goed kunnen en wil dat minstens zo goed, of overtreffen.

Ik wilde het bijvoorbeeld als kind op school ook graag goed doen, zo hoog mogelijke cijfers halen, dat iedereen mij in de klas aardig vond, dat de meester trots op mij was.

Ik herinner me nog dat een meester eens tegen mij en een vriendinnetje sprak nadat wij iets hadden gedaan waar hij niet blij mee was. “Ik dacht dat ik op júllie wel kon bouwen!”. Oh wat voelde ik die teleurstelling, en oh wat voelde ik mij slecht dat ik niet aan zijn verwachting had voldaan.

En ik herinner mij niet eens waarin wij ‘gefaald’ hadden, wél de impact die dit had op mijn drive om iemand te zijn waar je altijd op kan bouwen.

 

Maar wat gebeurt er op het moment dat je iets ‘goed’ wil doen? Of andere mensen wil overtreffen? Je moet daarvoor vergelijken. Je moet iets hebben waar je je eigen product naast kan leggen en een aantal criteria nemen om te zeggen of het overeenkomt, beter of slechter is.

Hmm, en wie bepaalt dan wat beter of slechter is? En als het product er hetzelfde uit ziet, is dat dan ook zo?

Om dit te kunnen schrijven moet ik dus even mee gaan in dat kritische stemmetje in ons hoofd. We hebben hem allemaal, ieder stemmetje heeft weer een andere strategie. Ho wacht, een arsenaal aan strategieën. Dat is je ego, ik noem dit ook wel jouw gecreëerde persoonlijkheid, het laagje dat om jouw ziel komt vanaf het moment dat je in de buik van je moeder zit.

Ego vergeet, hart weet

Ons hart is eenvoudig. De stem van je ziel is makkelijk te herkennen. Hij is liefdevol, spreekt vanuit vertrouwen. De stem van je hart spreekt liefdevol tegen jou, over jou en over je omgeving. Je hart weet dat vergelijken onmogelijk is. Je hart weet dat er van jou maar één is, en alles wat er uit jou komt uniek is. En wanneer dat met je hart gebeurt, is dat altijd een waardevolle toevoeging aan de wereld. Een verrijking.

Waarom komt dat stemmetje dan toch steeds weer om de hoek? Je ego wil er voor zorgen dat je niet gekwetst wordt, geen pijn voelt. Zoals in mijn geval dat ik niet nogmaals dat akelige gevoel beleef zoals toen de meester mij boos toesprak. Dat soort momenten worden opgeslagen als gebeurtenissen die te allen tijde niet nogmaals mogen voorkomen.

Maar je ego vergeet soms wie het beschermt, het beschermt een deel van zichzelf: het gekwetste kind. Maar ook dat ben jij niet: je bent ziel!

En echt he, daarmee ontken ik niet dat al onze pijn en verdriet er is. Nee, maar jouw ego zet het om tot gevaren die in het hier en nu nog steeds aanwezig zijn, alsof het gevaar ieder moment op de loer ligt.

Samenwerken met je perfectionist

En dát is niet waar. Je bent namelijk een volwassen en sterke vrouw geworden. Je leert, je groeit, je leeft. En als je in verbinding bent, luistert naar de stem vanuit jouw hart dan heb je de kracht om in alle kwetsbaarheid jezelf te laten zien, je eigen kunstwerk te creëren, je eigen stem te laten horen.

Je kunt zelfs jouw ego vragen om je te helpen. Je ego ging namelijk aan het werk toen jij nog een kind was, toen deed het wat het kon beseffen met jouw kindsbewustzijn. Imagine what it could do! Stel je voor wat je ego kan doen als je vanuit je hart vraagt om medewerking. Als je opdrachten geeft, als je grenzen bespreekt. Tot hier ben ik aan de beurt, vanaf daar mag jij me helpen.

Perfectionisme is namelijk echt een ego-product. Niet oké wanneer het je verlamt, of het tegenovergestelde: er voor zorgt dat jij altijd aan het werk bent en het nooit goed genoeg vindt. Maar helemaal oké wanneer jij de perfectionist bijvoorbeeld uitnodigt om jouw tekst nog eens door te lezen op spelfouten, punten en komma’s (let op: specifieke opdracht!! 😉). Of om een schilderijtje op een mooie plek en recht te hangen.

 

Aan de slag

Je herkent hem vast wel een beetje he? Die perfectionist? Wat zijn de one-liners van jouw perfectionist om je te weerhouden van actie? Of met welke preek blijf jij maar doorgaan tot je van vermoeidheid niet verder kan?

Breng ze eens in kaart, schrijf ze op en laat het eens op je inwerken. Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren? Klopt het wat het zegt? Is het waar? Of was het ooit waar, maar nu niet meer? En stel je voor,  want ik gok dat jouw perfectionist je ook voor een doemscenario waarschuwt, stel je voor dat dit uitkomt. Wat dan?

Samen doen? Plan nu een gratis coachsessie zodat we samen in gesprek kunnen over, en mét jouw perfectionist. Of misschien wel een andere stem die jou weerhoudt naar je hartenstem te luisteren.

No strings attached!

Fysieke klachten tweede chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 2 – ONBALANS IN JE TWEEDE CHAKRA door Dianne Hachmang Wanneer je tweede chakra in balans is dan ben je goed in contact met je gevoel, kan je goed uitdrukken wat je voelt en weet je wat je daar mee wilt. Je verliest jezelf niet in je emoties en

Read More »

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren?

Wie vertelt jou dat je binnen de lijntjes moet kleuren? door Dianne Hachmang “Maar mag ik hier dan wel op krassen?” hoor ik hem zeggen. Hij kijkt op van de kleurplaat die op tafel voor hem ligt. Met zijn grote bruine ogen wacht hij op antwoord. Het beeld ontroert me, en het raakt iets in

Read More »

Fysieke klachten eerste chakra

Fysieke klachten en je chakra’s DEEL 1 – ONBALANS IN JE EERSTE CHAKRA door Dianne Hachmang In je wortelchakra vind je je basis. Die basis bestaat uit een goede gronding, contact met de aarde, en een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Wanneer dit chakra in balans is manifesteer je makkelijk, en weet je een goede

Read More »
Scroll naar top

Bedankt voor je interesse!

Gelukt!

Je ontvangt een mail met een link naar je cadeautje, én vanaf nu ontvang je iedere week mijn Letter to Inspire. Uitschrijven kan ieder moment onderaan de Letter. Liefs x

Het is mijn missie jou te helpen in kracht en vertrouwen te ZIJN. Ik wens dat deze meditatie daarin kan bijdragen.